Jumaat, 15 April 2011

Alhamduilillah....Akhirnya Berjaya 6 bulan Yang Eksklusif...

Assalamualaikum kengkawan di luar sana...
Wajah mulus Harith di usia 6 bulan..
      Alhamduilillah...dengan limpahan kurniaan dari-Nya..akhirnya saya berjaya menyusukan  Si Bintang Hati saya, Harith Eimran, selama 6 bulan secara EKSKLUSIF (Thanks to Allah Sooo Muuuuch)..Huh..pada saya..bukannya mudah untuk merealisasikannya....lebih-lebih lagi saya seorang yang berkerjaya..yang banyak memerlukan saya menyiapkan semua kerja sebelum dateline nya....kerja-kerja saya tak delah sehebat Jurutera lain...merekabentuk bangunan berjuta2 ringgit..membina jalan berkilo-kilometer jauhnya..melawat tapak projek yang sedang dalam pembinaan....menyiapkan lukisan pembinaan berpuluh-puluh helaian dan ada masanya boleh mencecah ratusan helaian....dan saya?...hmmm.. hanya perlu memikirkan satu rekabentuk kejuruteraan yang hanya memerlukan sehelai lukisan pembinaan sahaja..dan yang paling banyak pun 3 helai..setakat inilah...senangkan....hehehe..bagi saya cukuplah sekadar ianya dapat menampung kehidupan seharian saya sekeluarga...janji lepas bayar hutang, duit pengasuh Harith, shopping skit2 dah cukup..kalo ada lebih tu dah kira bonus..tak memeningkan kepala dan happy setiap kali bila berada di rumah..hehehe..cukuplah citer pasal keje..
Bucuk mama ada kat mana ni?....
6 bulan........Happy Birthday to My Sweety Chumeity Boy..Harith Eimran bin Mohd Eizam...Bintang hati mama ni dah pun berusia 6 bulan......setakat ni.......Harith dah pandai merangkak..merangkak ker?..saya pun tak pasti panggil apa..merangkak atau mengesot..merangkak mcm askar kat tv tuh..hehehe...laju ajer dia merangkak..tempat favourite dia..kat bawah rak tv...tak pun bawah meja..n lagi satu..bahaya skit..bilik air..risau gak...takut terlepas pandang jer..Skit hari lagi habis satu rumah dia eksplore nnti..sampai sekarang saya masih fikir nak belikan ke tidak Harith punya walker...ada orang kata tak perlu..hmm..macam baby cot..saya tak belikan baby cot untuk dia pun dan..sampai sekarang ni Harith tido ngan mama dia..nak mudahkan kerja menyusukan Harith sewaktu tido malam..tak derlah sakit belakang sangat..sbb asyik bangun jer..


ooohh..rupa2nya kat situ dia meng'ekplore' dunianya..
Macam askar je..laju jer Harith merangkak..nak ke mana plak tu?..
Harith dah tumbuh gigi..baru nak tumbuh....ada 2 batang gigi kat tengah bahagian bawah..orang kata ..budak2 kecik ni bila nak tumbuh gigi dia akan demam..tapi bila tengok Harith..so far tak de lagi dia menangis..Mama dia yang  menangis..adalah..hehehe..terutamanya bila Harith tengah hisap susu mama dia..bila dia buat perangai..abis digigit nenen mama dia..pedihnya tuhan jer yang tahu..hehehe..orang tua cakap biasanya baby boy ganas skit bila menyusu kalo nak dicompare dengan baby girl..lebih lembut..

Teething with his toy...
dengan magazine mama dia..dia nak gigit skali..abis rabak magazine mama...

Harith juga dah start makan bubur dengan biskut Milna Rusky perisa pisang..nyum-nyum..kelakar rasanya bila teringat pertama kali Harith makan..saya terpaksa bagi dia makan 2 minggu lebih awal dari masa yang sepatutnya..kira-kira 5 bulan 2 minggu..sebabnya Harith dah kurang menyusu susu EBM dia..masa mula2 anta pengasuh dulu....bekal 8 botol..Harith minum 7@6 botol sahaja... then tak lama lepas tu...lebih kurang 4 bulan lebih..bekal 6 botol tapi yang minum cuma 5 botol sahaja..then baru2 ni..bekal 5 botol..minumnya cuma 4 botol jer (1 botol dalam 2.5 ke 3 oz)..so nampak gayanya kena bekal bubur ke Harith lah ni..Cerelac?..ada juga cuba bagi makan ke Harith..Harith sakit perut lepas makan Cerelac tu..pengasuh Harith kata Harith mengamuk semacam jer aritu..lepas sapu ubat gamat kat perut dia barulah ok skit..Saya yang bagi makan Cerelac ke Harith malam sebelum tu..saja nak cuba bagi Harith makan..mungkin effectnya keesokkan harinya baru Harith terasa..kesian Harith...Sori ye anak mama nontel..Sepatutnya mama kena lebih berhati2 dengan bahan2 yang terkandung dalam makanan yang siap untuk dimakan...sebabnya anak mama ni makannya kena berpantang..kata baby G6PD...huhuhu...


Nyum..nyum...cedapnya bubur mama wat..

Yelah..sebelum hari kejadian..ada satu hari saya bekalkan Harith..bubur nasi ikan bilis..puri mangga yang saya buat sendri..n biskut Milna..tak de pulak Harith sakit perut..mungkin Cerelac tu makanan segera yang tak sesuai untuk Harith....Apapun..lepas ni kalo Harith nak nyum-nyum....saya sendri yang akan buat untuk Si Tomei anak mama..air tangan mama Harith Eimran sendri..

Mama..Harith nak lagi...
EBM..Ekspressed Breast Milk kepunyaan Harith...aduiyaa..sejak keje kat tempat baru ni..betul2 buat saya kebingungan..saya asyik skip pam aje..tak tahu knapa..mungkin saya tak buat jadual pam mcm masa mula2 saya nak mengumpul EBM dulu..Harith...mama kamu ni tak berdisiplin langsung lah...EBM pun tak semeriah dulu dah..Oklah..lepas ni saya kena paksa diri untuk lebih mendisiplinkan diri..mengepam mengikut jadual yang telah ditetapkan..maknanya saya kena bangun tgh malam untuk bekerja lebih masa (mengepam susu buat Harith)..hehehe..Chaiyok2...

Suatu ketika..wat jadual n target sendiri untuk pengumpulan susu EBM Harith..sekarang ni Sindrom Malas sedang melanda..huhuhu..Lepas ni kena wat jadual lagi...


 Gambar kat bawah ni saja diupload untuk tatapan bersama...hehhehe...

Jangan lakukannya tanpa pengawasan daripada orang dewasa..sangat berbahaya..hehehe..Harith nak gi swimming pool ni..sape nak itut?..

1 ulasan:

khalish ammar berkata...

tahniah kak..klu la sy pun dpt bt mcm k aida..alhamdulillah, rezeki harith kan..kak, jgn bg harith duk main kt wayar2 elektrik..takut, cam bahaya je...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...