Selasa, 19 April 2011

Mayday..Mayday..Virus "Demam" wants to Come Over!!!....


Assalamualaikum semua...
              Pertama kalinya..sebagai pembuka segala cerita hari ni..kredit to Nurul Natasha Kamaruddin and Roshidi Roslan..tahniah diucapkan ke atas kehadiran insan baru dalam keluarga iaitu Faiqa Nur Amanda Binti Roshidi..yang dilahirkan pada 4hb April 2011 baru2 ni..Moga-moga dengan kehadiran BB Amanda akan menceriakan lagi dunia mummy n daddy Amanda selepas ini ye..hehehe..
Wit Tasha n her Dotter...Amanda..
Lovely Amanda..Welcome to the World..
          Hurmm...kebetulan bos masuk lambat hari ni..saya amik kesempatan waktu yang ada ni..menaip serba sedikit criter yang tgh menggelegak nak kuar ni..semua berkaitan ngan ‘Demam’..criter ni saya tulis sebagai peringatan pada saya dan bak sekiranya perkara di atas berlaku pada bintang hati kami, Harith Eimran bin Mohd Eizam...

Rekod Imunisasi..
           Minggu lepas umur Harith dah genap 6 bulan..sehubungan dengan itu..Harith pun telah diminta oleh pihak PPUM dibawa ke PPUM untuk suntikan imunisasi bagi bulan yang ke-6..kenapa saya antar ke PPUM..sebabnya Harith..baby G6PD..kalo jadi apa2, senang nak rujuk kat PPUM sebab Harith dah ada rekod kat PPUM tu sendri..huhhu...saya sendri pun tak pasti Harith kena inject apa...hehehe..Nak dijadikan criter..balik jer dari PPUM, Harith Eimran ok lagi..Tapi..bila malam tiba..badan Harith tiba-tiba panas ala2 suam kuku gitu..saya tak pasti sama ada panas tu ok ke tidak untuk badan baby..saya check suhu badan Harith dengan termometer..36.6°C...ok..tapi hati saya masih tak tenteram lagi..takut panas dalam...

Demam2 pun ..masih lagi nak merangkak..

         Saya teringat pada nurse dan doktor yang jaga kami berdua semasa saya dan Harith kena tahan di PPUM selama 10 hari di awal kelahiran Harith...dia berpesan pada saya sekiranya Harith demam panas..cepat2 bawa ke hospital..sebabnya condition baby G6PD agak berlainan skit dgn baby biasa bila demam melanda..apa yang akan berlaku..saya ingat2 lupa..nnti saya akan buat serba sedikit research dan akan update di entry lain...setakat ni saya dan bak belum ada experience lagi bagaimana nak menangani keadaan sekiranya Harith dilanda demam panas..Malam tu saya tak boleh tido nyenyak...asyik bangun jer check suhu badan Harith n keep breastfeeding to Harith...dengan harapan antibodi dalam susu ibu boleh melawan virus demam yang nak menyerang bintang hati saya..

Hopefully Harith sihat selalu hendak-Nya...
           Keesokan paginya badan Harith masih lagi panas..tapi dalam range yang tak membimbangkan..hantar ke pengasuh Harith..macam2 saya bekalkan..termometer, cool fever, ubat demam sebagai langkah berjaga2..tak nak pengasuh Harith kelam kabut..saya minta dia telefon saya sekiranya panas badan Harith semakin meningkat..tengah hari tu...saya balik rumah dan terus gi rumah pengasuh Harith..tengok keadaan Harith...suhu badan Harith kembali normal..bawah 36°C..saya lega..

Sekadar bekalan..
        Petang tu..saya balik dari keje...Bak tengah main dengan Harith dan Harith tak berbaju..pelik..knapa Harith tak pakai baju..dah nak malam ni..tak sejuk ke nanti..Rupa-rupanya menurut bak.. badan Harith kembali panas selepas saya pegi keje balik petang tu..pengasuh bagitahu bak yang Harith demam balik petang tu..dia dah bagi Harith makan ubat demam yang saya bekalkan..tu adalah kali pertama Harith makan ubat demam..ubat demam tu dapat masa Harith nak kena inject 3 bulan..tapi time tu Harith tak demam pun..then lepas tu ubat tu  dibuat simpanan dalam laci sehinggalah Harith demam baru2 ni..

        Saya tanya bak..knapa Harith tak pakai baju...bak bagitahu saya yang dia baru jer tuamkan badan Harith dengan air asam jawa..Ooppsss...seriously...saya terlupa..saya tak teringat langsung pasal tuam dan lapkan badan dan kepala baby dengan air asam jawa..masa kat PPUM pun...nurse kat situ ada pesan kat saya dan saya ceritakan pada bak..mujur ada bak..nasib baik dia tak lupa macam saya..saya bimbangkan Harith sehingga apa yang dipesan saya lupa...apa yang saya ingat kalo suhu badan Harith meningkat hingga ke 38°C..saya akan terus bawa Harith ke PPUM...kelam kabutnya saya hari tu..dan akhirnya ..alhamduilillah..panas badan Harith dah kembali normal..mujur dia tak menangis...malam tu Harith tido awal..dan saya..walaupun suhu badan Harith dah ok..saya masih bangun malam lagi n check badan Harith supaya tak panas lagi seperti hari sebelum tu.. 

Harith dimandikan dengan Air asam jawa...

Dan selepas ni bila umur Harith genap setahun..harith kena pergi PPUM lagi..untuk suntikan pelalian MMR..nurse PPUM pesan pada saya..bila umur Harith masuk 8 bulan ...beri makan kuning telur pada Harith   untuk pastikan samaada Harith alergik atau tidak dengan kuning..sebabnya kalo Harith alergik..doktor kena pantau Harith dalam masa 2 jam lepas bagi suntikan pelalian MMR...So...Mr.Bak..tolong ye ingatkan mama ye nanti..takut mama lupa lagi...hehehe...
         
Tolong Ingatkan Aku...


Bila Anak Mama n Bak Sihat...sukanya hati...

4 ulasan:

khalish ammar berkata...

kak, baby G6PD tu ape?xpenah denga pun..
siannya harith..petua org dulu2, lg elok sapu badan baby dengan air asam kan..khalish pun, sy bt mcm tu klu die demam...pastu, jgn bg die pkai baju..bagi haba kt badan klua..klu pkaikan bj, jgn pkaikan baju yg tebal2..eh, tuala harith, mcm khalish punye gak...hehe

OuR KosMo... berkata...

G6PD tu..Harith kekurangan sejenis enzim dalam sel darah merah..kekurangannya enzim tu boleh menyebabkan sel merah dalam darah cepat pecah..then menyebabkan Harith cepat letih..bila demam lambat baik..putih mata jadi kaler kuning kalo tak jaga pantang...n berpotansi kencing berdarah..tu lah akak terlupa..mmg kena buat mcm tu pun..hehehe..

khalish ammar berkata...

Ya Allh..ye ke..siannya harith...insyaAllah, antibodi die kuat sbb mnum susu mama..take care ye harith...bla la khalish dpt jumpe harith ni..:)

OuR KosMo... berkata...

tulah dijah..akak pun kena selalu be prepared ni..incase jadi pape ke harith..akak kena alert..rasa tak sabar nak bawak harith jumpa khalish yang bulat tomei tu..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...