Selasa, 19 Februari 2013

Japanese Cheese Cake - 1st cake in 2013..


Assalamualaikum semua..

     Hari ni i nak share resepi...baru2 ni hubby i ask for Cheese Cake...dia tak mo yang dah ada kat pasaraya..dia nak i buat untuk dia n our little heroes..Harith & Hezrey...Hmmmm..fikir mana nak korek resepi ni n lagipun i pun dah lama tak wat projek baking-mem'baking nih...apalagi i google cari resepi..cari punya cari..jumpa lah satu resepi ni..i try resepi dari blogger Evelyn Gemima...http://mybakingworkshop.blogspot.com/2012/06/japanese-cotton-cheese-cake.html.....kat sini dia ada tunjuk cara membuat yang bergambar...hehehe..i pulak terlupa nak amik gambar masa nak buat sbb i ada 2 org pembantu yang sangat membantu i..hehehhe...Rasanya....mmm..mmg ada umph n marbeles lah...heheheh...sbb tak susah..tak leceh n bahan dia pun tak susah nak cari..okay i perkenalkan cake pertama yang i buat untuk tahun 2013 ni..

      Bila mama dia start sibuk kat dapur..diaorg pun sibuk nak join skali...aduiyaa..ingat main masak2 apa...hehehhe..abaikanlah barang yang bersepah tu..ponat eden nak mengomas je keje...


Japanese Cotton Cheese Cake...

Bahan2nya : 
 Part A (Meringue)
4 biji putih telur (Gred A)
1/8 sk cream of tartar
100g gula kaster
Secubit garam

Part B
160g cream cheese (i guna brand Philadepia..bagi i rasanya lebih sedap compare ngan Tartura)
25g butter (i guna brand Anchor)
120g susu segar (i guna susu penuh krim Marigold)

Part C
40g tepung gandum
30g tepung jagung
Part D
4 biji kuning telur (Gred A)

Cara membuatnya
  1. Panaskan oven pada suhu 160°C (guna api bawah sahaja) terlebih dahulu…perkara biasa yang kena wat bila start mem’baking nih…  
  2. Griskan permukaan loyang bulat bersaiz 8” dan alaskan dengan kertas minyak. Kemudian, balutkan loyang tadi dengan kertas aluminium. 
  3. Pukul  Bahan A hingga pekat & bertanduk (meringue)..biasanya amik masa lama,..dalam 15-20minit.. bergantung pada jenis mixer yang u guna…ada yang amik masa sampai setengah jam… 
  4. Sementara i nak tunggu bahan A jadi pekat & bertanduk, I masakkan dulu bahan B guna kaedah 'Double Boiler' hingga cheese cair & pekat. Matikan api.
  5. Pastu masukkan bahan C, gaul sebati 
  6. Then masukkan pula bahan D. Gaul sebati adunan cheese tadi hingga sebati, ketepikan.
  7. Bila bahan A dah ready (means dah pekat & bertanduk – kalo test, cuba terbalikkan mangkuk tu, sure punya…u punya meringue tak jatuh...kalo jatuh, maknanya tak jadiklah u punya meringue tu...hehehe...), masukkan adunan cream cheese tadi, and then gaul sebati. 
  8.  Tuang adunan kek ke dalam loyang yang u all dah sedia masa awal2 tadi. 
  9.  Bakar kek guna teknik water bath (I masukkan loyang kek I dalam loyang saiz 10” yang diisikan dengan air panas) selama 40-45 minit atau hingga kek masak. Bila kek masak, depend pada u nak buat apa…nak makan terus pun…Sodap….heheheh….
Water Bath Technique...
Janji masak..heheheh..
At the bottom...
Slurpp....

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...